Produkcja fasoli

Wczesna produkcja fasoli szparagowej, 

Spożycie Fasoli wczesną wiosną jest korzystne ze względu na wartości odżywcze jakie ma to warzywo. Producenci  przygotowują co roku uprawy wczesne i używają fasoli jako przedplon dla wielu gatunków roślin uprawianych pod osłonami. Fasola wymaga ciepła którego potrzeba do prawidłowego rozwoju roślin. W sprzedaży najczęściej oferowane są dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta i zielona. Zwiększająca się konsumpcja fasoli zachęca wielu producentów tego warzywa do zwiększania areału produkcji. Produkcja fasoli z nasion rozpoczyna się w marcu gdy dni są już nieco dłuższe. Roślina ta jest szczególnie wrażliwa na brak dostatecznego oświetlenia. Zbiór fasoli z tuneli rozpoczyna się wraz ze zbiorem truskawek na przełomie maja i czerwca w zależności jaka była w okresie produkcji temperatura dobowa co wpływa na termin zbioru fasoli. Warzywo to jest dostępne do późnej jesieni. Systematyczne wysiewanie tych roślin co 2 tygodnie zapewnia ciągłość zbiorów. Fasola w późniejszym terminie siewu zmniejsza plonowanie co niekorzystnie wpływa na opłacalność produkcji.

Uwaga Zapamiętaj:

Nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, ponieważ zawiera fazynę to białko roślinne, które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania.

Fasola szparagowa ma niski indeks glikemiczny (około IG 15-23). Zawarte w fasoli białko pomaga kontrolować pozom cukru we krwi dlatego po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru i nie są potrzebne duże ilości insuliny, by je przetworzyć.

Fasola szparagowa zwłaszcza zielona w 100 g zawiera około 31 kcal.  Jest bogatym źródłem potasu, który wzmaga wydalanie toksyn z organizmu. Ugotowane strączki fasoli działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, dzięki czemu wspomagają leczenie artretyzmu, dny moczanowej a także chorób nerek i pęcherza moczowego.