-
Ogórek Gruntowy
Ogórek Gruntowy F1
Ogórki to jadalny owoc rośliny należącej do rodziny dyni. Są powszechnie uprawiane i stanowią pożywny dodatek do każdej diety. Ogórek jest powszechnie uważany za warzywo ze względu na sposób, w jaki jest używany w świecie kulinarnym. Jednak ponieważ rośnie z kwiatów i zawiera nasiona, jest botanicznie owocem.
-
Fasola szparagowa
Fasola Szparagowa
Możemy wybierać pomiędzy dwiema odmianami fasoli szparagowej:
– żółtą która jest bogatsza w potas i fosfor
– zieloną – bogatszą w kwas foliowy i prowitaminę A.
Fasolka zawiera błonnik co potęguje uczucie sytości. Idealnie sprawdza się jako zamiennik makaronu lub ziemniaków dzięki czemu nasze danie obiadowe będzie zdrowsze.
Fasolka ma niską kaloryczność (27 kcal w 100 g), postrzegana jest jako znakomity składnik jadłospisu diet odchudzających. Ze względu na niski indeks glikemiczny fasolka szparagowa zajmuje również ważne miejsce w diecie dla cukrzyków.
Fasolka szparagowa, szczególnie jej zielona odmiana, stanowi cenny składnik w diecie osób ze skłonnościami do niedokrwistości. Zawiera bowiem cenny kwas foliowy, witaminę B6, a także żelazo ale aby żelazo nie zostało wypłukane z warzywa w procesie obróbki cieplnej można przygotować fasolę na parze, wartościowa też będzie z piekarnika. Żelazo występujące w fasolce to żelazo roślinne, tzw. niehemowe. Produkty zwierzęce mają żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne, a produkty roślinne żelazo niehemowe, trudniej przyswajalne. Można zwiększyć jego przyswajalność, łącząc fasolkę z produktem bogatym w witaminę C. (Papryka czerwona)
-
Ogórek Gruntowy
Ogórek Gruntowy F1
Ogórki to jadalny owoc rośliny należącej do rodziny dyni. Są powszechnie uprawiane i stanowią pożywny dodatek do każdej diety. Ogórek jest powszechnie uważany za warzywo ze względu na sposób, w jaki jest używany w świecie kulinarnym. Jednak ponieważ rośnie z kwiatów i zawiera nasiona, jest botanicznie owocem.