Truskawki deserowe 1 kg

20,00 zł
Cena Producenta

Truskawki deserowe wczesne. 

Truskawki deserowe oferowane przez nas maja wyśmienity smak i walory prozdrowotne gdyż są uprawiane na najlepszych podłożach dostępnych na rynku. Nasze truskawki są wysoko oceniane przez naszych dotychczasowych Klientów. Kup i przekonaj się o jakości truskawek deserowych oferowanych przez Gospodarstwo Ogrodnicze Agrobiz.pl 

Ilość
Teraz

  Polityka bezpieczeństwa

Używamy bezpiecznych płatności https://

  Elektroniczne Faktury

Dbamy o środowisko. Otrzymasz eFakturę.

  Kupuj lokalnie

Wspierasz lokalne Firmy.

PayPal

Truskawki Deserowe 

Warto w tym miejscu zwrócić uwagę na właściwy sposób zbierania truskawek – zbieramy je wraz z szypułkami (takie też kupujemy). Obecność szypułki zapewnia owocom dłuższą świeżość.

Substancje odżywcze i lecznicze w truskawkach

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego (dla porównania: ta sama ilość miąższu pomarańczy zawiera 50 mg tego związku). W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk.

W truskawkach znajdziemy również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (mają działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywną czerwoną barwę).

W 90 proc. truskawki składają się z wody, oprócz niej owoce te zawierają sporo błonnika (2,2 g na 100 g owoców), węglowodanów i białka. Truskawki to owoce niskokaloryczne – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

Dzięki witaminom, minerałom i innym wymienionym wyżej związkom aktywnym truskawki mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Oto, co zyskamy, uwzględniając je w diecie.

Truskawki odkwaszają organizm



Truskawki należą do produktów silnie alkalizujących (zasadotwórczych), ich spożywanie pomoże więc odkwasić organizm. Przypomnijmy: zakwaszenie organizmu jest skutkiem zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. Przyczyną jest najczęściej spożywanie zbyt dużych ilości produktów zakwaszających (np. słodyczy, kawy, czarnej herbaty, serów). Do zakwaszenia przyczynia się również stres i brak ruchu. O tym, że mamy zakwaszony organizm mogą świadczyć m.in. zgaga, wzdęcia, ciągłe zmęczenie, trądzik, nerwowość. Oprócz truskawek właściwości odkwaszające mają choćby kiwi, maliny, cukinia, buraczki i marchew.

Truskawki obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału serca

Badania naukowe potwierdziły, że regularne spożywanie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL ("dobrego" cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa również na wzrost liczby przeciwutleniaczy we krwi, wzmacniając tym samym system immunologiczny. Czynniki te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób układu krążenia.

Naukowcy podejrzewają, że właściwości te wynikają z obecności antocyjanów (barwników roślinnych). Związki te przeciwdziałają odkładaniu się płytki miażdżycowej i rozszerzają naczynia krwionośne. Wiadomo również, że truskawki pobudzają białka, które chronią przed chorobami serca.

Truskawki regulują poziom cukru we krwi



Spożywanie truskawek wpływa również na zahamowanie wzrostu poziomu cukru we krwi. Właściwość ta wynika z podobnego mechanizmu, jak w przypadku ochronnego działania owoców na układ krążenia – truskawki aktywizują białka, które chronią nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale również wahaniami cukru we krwi.

Truskawki chronią przed rakiem



Antynowotworowe właściwości truskawki zawdzięczają obecności kwasu elagowego. Związek ten nie tylko wzmacnia układ immunologiczny, ale również hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych. Kwas elagowy zawierają również owoce granatu, maliny i żurawina.

Olej z pestek truskawek



Z dobroczynnych właściwości truskawek skorzystamy, nie tylko zajadając się nimi, ale także stosując preparaty na bazie truskawek. Jednym z ciekawszych jest olej uzyskany z pestek tych owoców – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie. Zimnotłoczony olej z pestek truskawek wykorzystuje się w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale też trądzikowej. Olej ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco, reguluje wydzielanie sebum.

Z doświadczeń przeprowadzonych przez międzynarodowy zespół badaczy wynika, że truskawki działają ochronnie na błonę śluzową narządów układu pokarmowego. Jest to zasługa silnych przeciwutleniaczy zawartych w owocach. Związki te neutralizują wolne rodniki które to przyczyniają się do uszkodzeń nabłonka wyścielającego układ pokarmowy człowieka co zwiększa ryzyko wrzodów żołądka, zapalenia jelit, a nawet nowotworu jelita grubego.

ZAPRASZAMY NA TRUSKAWKI

# truskawki #truskawka
2020-05-04